Ortodonti Tedavisi ve Diş Teli Hakkında Her Şey


Ağız, çene ve diş bozukluklarının onarımını sağlayan alan ortodontidir. Diş çapraşıklıklarını gidermek ve çene kemiklerinin orantısını sağlamak amacıyla ortodonti tedavisine başvurulmaktadır. Ortodonti tedavisi genellikle diş teli kullanımını gerektirmekte, bazı durumlarda diş çekimine başvurulabilmekte ve nadiren çene operasyonlarını içermektedir.

Diş Teli Nedir?

  Ortodonti tedavisinde uygulanan başlıca yöntem diş teli kullanımıdır. Diş teli öncelikle bozuk olan diş yapısını düzeltmek, çapraşıklıkları gidermek amacıyla uygulanan tıbbi bir müdahaledir. Ayrıca ayrık dişlere sahip olan kişilerde, dişi çıkmayan ve kırık dişi olan hastalarda diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Çene yapısında birtakım bozuklukların teşhisinde ve damak darlığında da diş teli tedavisine başvurulmaktadır. Ortodonti tedavisi uygulanacak olan hastaya yapısal bozukluğuna göre farklı diş teli çeşitleri takılmaktadır.  Diş teli çeşitleri; metal braketler, porselen şeffaf braketler, lingual braketler ve telsiz ortodonti olarak sıralanabilmektedir. Her ortodonti tedavisi birbirinden farklı olduğu gibi kullanılacak olan diş teli çeşidi de değişiklik gösterebilmektedir.

Diş Teli Lastiği Nedir?

  Ortodonti tedavisinde diş teli lastiğinin kullanım amacı, dişlerin istenilen yönde hareket ederek bozuklukların bu hareketler sayesinde onarılmasıdır. Dişler arasındaki ilişkiyi iyileştirmek için diş teli lastiği kullanılmaktadır. Diş teli lastiği kullanımına genellikle ortodonti tedavisinin son aşamasında başvurulmaktadır. Diş lastikleri ortodonti tedavisinin başarıya ulaşmasını kolaylaştıran bir aşamadır. Bu aşamada birçok farklı diş lastiği çeşidi kullanılabilmektedir. Hangi türde diş teli lastiği kullanılacağı kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Diş teli lastiğinin uygulanacak olduğu alan ve dişlerin hareketi göz önüne alınarak diş lastiğinin kalınlığı belirlenmektedir. Diş lastiği yalnızca dişler üzerinde değil çeneler arasında da kullanılabilmektedir.

Diş Teli Lastiği Kullanımı

  Ortodonti tedavisinde diş teli takılan hastanın tedavi sürecinin sonlarına doğru diş teli lastiği uygulamasına geçilmektedir. Diş teli lastiğinin kullanımı hastanın dikkat etmesi gereken birkaç hususu içermektedir. Diş teli lastikleri yemek yenilen zamanlar haricinde aksatılmadan kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde istenilen sonucun alınması zorlaşmakta ve hatta tedavinin başarıya ulaşmasına engel olmaktadır. Çünkü diş teli lastiği kullanılmazsa dişlerde hesaplanan hareketler elde edilememekte dolayısıyla istenilen sonuç elde edilememektedir. Ayrıca diş teli lastiklerinin yapısı oldukça esnek olduğundan dolayı 24 saatte bir değiştirilmesi gerekmektedir. Diş teli lastiğinin kullanımına başlandığında dişlerde hassasiyet görülmesi normal bir durumdur. Hassasiyetin sebebi dişlerde oluşması öngörülen hareketin uygulanmaya başlamasıdır. Ortodonti tedavisinin olumlu sonuçlar vermesi ve hesaplanan görünümün elde edilmesi için diş lastiklerinin uzman diş hekimi tarafından belirlenen sürelerde ve şekillerde kullanılması büyük önem taşımaktadır.

Diş Teli Taktıranların Dikkat Etmesi Gerekenler

  Ortodonti tedavisine başlayan ve tamamlayan hastaların diş hekiminin yapmış olduğu önerileri dikkate alması ve uygulaması gerekmektedir. Muayenelerin düzenli olarak yapılması, tedavi aşamalarının aksatılmaması ve tedavi sonrası belirli aralıklarla kontrollere gidilmesi ortodontik sorunların önüne geçilmesini sağlamaktadır. Ayrıca ağızda hijyenin sağlanması her zaman uygulanması gereken oldukça önemli bir husustur.

Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanır?

  Ortodonti tedavisi dişlerde çapraşıklık ve çene yapısında problem gözlemlenen herkese uygulanabilmektedir. Ortodonti tedavisine başlanması için belirli bir yaş sınırı yoktur ancak süt dişlerinin dökülerek diş yapısında değişikliklerin meydana gelmesi hesaplandığından dolayı 8-9 yaştan itibaren uygulanması uygun görülmektedir. Özellikle parmak emme alışkanlığı olan, uzun süre emzik ve biberon kullanan çocuklarda ortodontik problemler meydana gelmektedir. Gece uykularında ağızda açıklık ve horlama problemi yaşayan hastaların ortodonti tedavisine ihtiyaç duyabilmektedir. Ayrıca çene yapısında bozukluk ve diş aralarında boşluk olan hastaların ortodonti tedavisine başvurması gerekmektedir.

Ortodonti Hakkında Detaylı Bilgi

  Ortodonti tedavisi hakkında detaylı bilgi edinmek için iletişim bilgilerimizden tarafımıza ulaşarak uzman desteği ve kontrollerinden faydalanabilmektesiniz. Diş teli ve ortodonti ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını uzman diş hekimimiz tarafından öğrenebilmektesiniz.