• Şeffaf plak tedavisi nedir, avantajları nelerdir?
En büyük avantajı görünmez olmasıdır. Plaklar ağzınızda olsa bile gülümsediğinizde veya konuştuğunuzda plakları en yakınlarınız dahi göremez. Tedavi süreleri tellere göre nispeten daha kısadır. Yeme-içme kuralı yoktur. Plakları çıkarıp kutusuna koyup, istediğinizi istediğiniz şeklide yiyebilirsiniz. Olası tel batması braket değmesi gibi hassasiyet veya yaralar oluşması mümkün değildir. Tedavi planlamasının son aşamasını yani tedavi sonunu üç boyutlu olarak görebilir ve onaylayabilirsiniz. Kontrol randevu süreleri çok kısa ve kontrol sıklığı daha azdır.
• Şeffaf plak tedavisi her türlü vakaya uygulanabiliyor mu?
Artık günümüzde her türlü vakaya uygulanabiliyor. Erken süt dişi dişlenme döneminde bile kendini ispat etmiş bir yöntemdir. Tabi ki yetişkin hastalara da her şartta uygulanabilir.
• Ağız sağlında ortodontik tedavinin önemi nedir ve şeffaf plakların bu anlamda avantajları nelerdir?
Tabi ki ortodontik tedavi estetik gülümseme tedavisidir. Aslında estetikle beraber fonksiyon yani çiğneme ve fonasyon yani telaffuz sorunları da ortadan kalkmış olur. Kısaca ortodontik tedavi gören hastalarda ister istemez estetik, fonksiyon ve fonasyon üçü birarada tedavi edilir. Estetik bir tedavinin estetik ve görünmez gereçlerle tedavi edilmesi çok daha mantıklıdır. Çünkü bu tedaviler ortalama 1 yıl kadar sürmektedir. Bu süre içinde de estetik görünmelidir.
• Şeffaf plaklar ağızda takılıyken konuşmada bir zorluk oluyor mu?
Çoğunlukla hiçbir konuşma güçlüğü yok. Ancak ilk gün biraz zorluk çektiğini veya ilk 3-4 gün zorluk çektiğini, dilini plaklara değdiğini söyleyen hastalar da olmuştur. Alışma süresinden sonra kayda değer bir zorluk tespit edilmemiştir.
• Şeffaf plak tedavisini çocuklar için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı? Bu yöntemlerden biri olan Invisalign Stickables hakkında bilgi verebilir misiniz?
Artık çocuklar da braket ve telli görünüm istememektedir. Görünmez olmasının ne kadar büyük bir konfor olduğunun onlarda farkındalar. Şeffaf plaklar üzerine yapıştırılan bu minik emoji çıkartmalar plakları görünür hale getirmektedir. Çoğu çocuk bu teklifi geri çevirmekte. Kaldı ki benim 11 yaşındaki oğlum bile çıkartmayı tercih etmemiştir. Zaten şeffaf plakla tedavi başlı başına bir eğlence. Eğlencenin dozunu artırmaya pek te ihtiyaç olmadığı kanısındayım.
• Şeffaf plak tedavisi özel günlerde nasıl bir avantaj sağlıyor?
Bu plaklarla tedavinin özel veya genel bir günü yok. Her günü özel.. Özel günde de görünmüyor genel günde de..
• Şeffaf plak tedavilerinde hastaların yeme içme alışkanlıklarında bir değişiklik oluyor mu?
Hiçbir değişiklik olmuyor. İstediğin gibi diyetini değiştirmeden kural olmadan yenilip içilebilir. Tabi ki şeffaf plağı ağızda çıkarıp kutusuna koyup yeme-içme faaliyetine geçmek gerekir. Bir avantajı da çok sık abur-cubur yiyen insanlarda bu alışkanlığı bitirmesidir. Yemek için plakların çıkartılmasına üşenen insanlar tedavi sonunda bile fazladan yeme eyleminden vazgeçmektedirler. Zira bu alışkanlıkları kaybolmuştur.
• Sizin için ortodonti alanındaki en büyük dijitalleşme nedir?
Üç boyutlu tarama. Yani ölçü. Ağzımıza bir ölçü kaşığı ile sokulan hafif akışkan ölçü kıvamlı hamurun ağzımızda 45 saniye beklemesine gerek kalmadan dişlerimizin dijital kalıbı çıkmaktadır. Üstüne bu dijital kalıp klasik ölçülerden daha hassas ve nettir. Yazılımlar sayesinde hastanın tedavi planının tedavi süresi boyunca milimetrik olarak hesaplanması ve defalarca hem yazılım hem de hekim olarak gözden geçirilmesi paha biçilmez bir deneyim. Sonuçların mükemmelliği en baştan sağlanabilir.
• Sporla ilgilenen genç ve yetişkinler rahatlıkla şeffaf plak tedavisi görebilirler mi?
Kesinlikle sporcuların yararına. Braketlerle ve tellerle oluşan dudak içi yanak içi yaralanmalar söz konusu değil.
• Estetik dış görünüşüne önem veren kişiler için şeffaf plaklar nasıl avantajlar sağlıyor?
Görünmüyor. Kimse tedavi olduğunu anlamıyor, bilmiyor. Sen de bir değişim oldu ama ne yaptırdın diye diye tepki verenler bile olmakta. Zira anlayamıyor bile neler olduğunu.
• Çocuklar için tavsiye ettiğiniz ilk muayene dönemi ne zaman?
6 yaşlarında ilk muayene olması, eğer ileride bir çapraşıklık veya çene problemi olması söz konusuysa çok faydalı olmakta. En azından aile gerekli bilgiler almakta ve bu konudaki bilinci artmaktadır.
• Büyüme çağındaki hastalar için şeffaf plak tedavilerinde önerdiğiniz yaş aralığı nedir?
Hekim gerek duyarsa erken karışık dişlenme döneminde başlamalıdır. Bu dönemde yapılan düzeltmeler çocuğun oro-fasiyal yapılarına da olumlu etkiler göstermekte ve daha kalıcı bir tedavi olmaktadır. Bilinmelidir ki diş ve çenelerde yapılan erken tedaviler yüzümüzün ve simamızın altın oran normlarına daha uygun bir gelişme paterni göstermesine rehber olacaktır.
• Süt dişleriyle mi yoksa kalıcı dişlerle mi şeffaf tedavileri daha verimli oluyor?
Bazı vakalarda henüz süt dişleri ağızda olmasına rağmen başlamak gerek. Süt dişleri altlarından gelecek olan daimi dişlere rehber olmaktadır. Bu aşamada yapılacak bir tedavi ileride daha karmaşık olacak durumun önüne geçecektir. Bazı valarda da süt dişlerinin tamamen dökülmesini kalıcı dişlerin tamamen ağızda olmasını isteriz.
• Şeffaf plak tedavilerinde yetişkinler için önerdiğiniz yaş aralığı nedir?
Bu tedavilere başlamanın en güzel yaşı büyüme gelişme dönemidir. Ancak bu dönemi bir sebeple kaçırmış ve çapraşıklığı olan bir yetişkinde tabi ki kolaylıkla tedavi edilebilir..
• Şeffaf plakların kullanım süreleri ve bakımları nasıl oluyor?
Günde 20-22 saat takılması uygun olur. Yemek yerken çıkarılmalıdır. Tüm gece ağızda olmalı. Klasik kural olarak dişler sabah ve akşam iki dakika fırçalanmalıdır. Yatmadan önce bu plaklar sıvı sabunla ve soğuğa yakın bir (musluk suyu) su ile eski bir diş fırçası marifetiyle güzelce içi dışı temizlenmelidir. Zaten bir plak ortalama 7-10 gün takılacaktır. Yine de tertemiz olmasında fayda vardır.
• Şeffaf plak tedavilerinde kontrol süreçleri nasıl ilerliyor?
Ortodontik tedavilerde kontrol süresi 4-8 hafta arası vakaya göre değişmektedir. Şeffaf plakta da aynıdır. Ancak şehir dışından veya yurtdışından gelen hastalarda bu süreler daha da esnetilebilir.
• Şeffaf plakların disiplini hastanın elinde olduğu için tedavide aksamalar yaşanıyor mu?
Evet. Hekimin söylediği sürelerde takılmalıdır. Üşenme, unutma tedaviyi etkilemektedir. Tedavi süresi uzayabilmektedir.
• Bir hasta tedaviye karar verdiği andan itibaren, bize tedavi ve kontrol aşamalarından bahsedebilir misiniz?
Aynaya baktığında görüntüsünden veya gülümsemesinden memnun değilse uzman bir ortodontiste başvurmalı. Üç boyutlu taramaları ve fotoğraf kayıtları alındıktan sonra birkaç tedavi planını görmelidir. Hekimin uygun gördüğü ve kendisin de onayladığı tedavi sonu planı için başlangıç verilir. Tedavi planının onayı yaklaşık 1 haftada olmaktadır. Onaydan sonra en fazla 3 hafta içerisinde kişiye özel plaklar üretilmekte ve hekime ulaştırılmaktadır. Şeffaf plaklar gelir gelmez hasta çağırılır ve ilk ataşmanları yerleştirilir. Ataşman dediğimiz şeyler, yazılımın gerekli gördüğü bazı dişlerin üzerine gelen mink yapıştırma diş rengi dolgulardır. Ve hemen ilk plağı takılır. Ortalama 6 haftada bir kontrole çağırılır. Tabi bu aşamada 6 haftalık plakları da mini bir eğitim sonrası hastaya verilir. Tüm plaklar verilmez.